Деца и младежи от различни възрасти и народности, които живеят в

...
Деца и младежи от различни възрасти и народности, които живеят в
Коментари Харесай

Детски пленер „Един град, три религии“

Деца и младежи от различни възрасти и народности, които живеят в Пловдив и района, вземат участие в първия си взаимен пленер  „ Един град, три религии, седем етноса – от предишното за бъдещето “.

Те ще рисуват дружно от 5 до 16 ноември – Международният ден на толерантността – когато ще бъде открита галерия с техните картини в изложба „ Пловдив “.

Основен сътрудник на събитието е Националната художествена гимназия „ Цанко Лавренов “, която дава арт ателиета по време на пленера.  Днес подредиха стативите си един до различен млади фенове на изобразителното изкуство от еврейската, съветската, украинската, арменската, турската и българската общественост.

Възпитаници на гимназията също ще работят върху тематиката и ще показват свои произведения. Преподавателите от националната гимназия – Полина Тодорова и Диана Папазова са ръководители на креативния развой и ще направляват участниците с професионални препоръки.

Втората локация на пленера е в гр. Хисаря, където децата ще рисуват в Арт студио „ Приключение “ на украинската художничка Варвара Карнаух. Участниците ще имат цялостна независимост да решат какво желаят да показват от традициите, бита, празниците и обичаите на своя народ; етно портрети; моменти от историята на рода и общността в най-стария жив град в Европа; знаците на Пловдив и места от пловдивските улици и тепета – цялата колоритна палитра от живота на общностите, чиято история е обвързвана с града и района.

Събитието се реализира с финансовата поддръжка на НФ „ Култура “ към Министерство на културата, по план на Фондация „ Заедно “ в Пловдив и е част от Програмата за възобновяване и развиване на организации в региона на любителското творчество.

Откриването на изложбата „ Един град, три религии, седем етноса – от предишното за бъдещето “, която ще покаже творбите на най-младите създатели на Пловдив от другите етнически общности, ще е на 16.11.2022 година (Сряда), от 17.00 ч. в изложба „ Пловдив “ на ул. „ Авксентий Велешки “ 20 (сградата на Общински съвет Пловдив). Тя се осъществя със съдействието на Община Пловдив и Дружеството на пловдивските художници. Автор на плаката за събитието е Петя Анастасова – учител по „ Компютърна графика “ в НХГ „ Цанко Лавренов “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР